Oefen bij deze zachte vorm van yoga een serie zittende of liggende houdingen, waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. Bij Yin Yoga worden houdingen lang aangehouden, ongeveer 3 tot 5 minuten. Zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen.

Het is als een meditatie in een yogahouding…
Je oefent zorgvuldig en je stelt je open voor wat er binnenin gebeurt. De weerstand die je tegenkomt verzacht je door te ademen. De houdingen stimuleren op een zachte manier het bindweefsel en kraakbeen zoals banden, waardoor het zichzelf verstevigt en eventueel herstelt. Het bevordert een hoge mate van flexibiliteit in de spieren en gewrichten, stimuleert de meridianen (energiebanen) en brengt je geest tot rust.

Deze les wordt daar niet intensief bewogen, maar je neemt gewoon de tijd voor je lichaam. Yin yoga is daarom ook een goede tegenhanger van de krachtigere en actievere yoga.
Yin Yoga is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je leeftijd, lichaamstype of conditie.

Door de persoonlijke aandacht in de les kan elke oefening aangepast worden aan zijn/haar niveau.